Bart Peeters Photography

DETAILS ARE A DRIVER

"Perfecte" nepdiamant bedreigt wereldwijde handel

Het Antwerpse gerecht onderzoekt een oplichting met "synthetische diamanten" die de wereldwijde diamanthandel bedreigt en wantrouwen kan wekken bij iedereen die juwelen koopt.

perfecte-nepdiamant.jpg

Een gespecialiseerd laboratorium in Antwerpen heeft ontdekt dat een 600-tal steentjes die op de markt werden verkocht als echte, natuurlijke diamanten in werkelijkheid synthetische, gefabriceerde steentjes zijn. De kwaliteit van de nepdiamanten is zo goed dat zelfs diamantairs met jaren ervaring het onderscheid niet kunnen maken, zelfs niet met een loep of een microscoop.

Na de ontdekking in zijn lab stuurde het Internationaal Gemmologisch Instituut een uitdrukkelijke waarschuwing naar laboratoria over de hele wereld. "Deze praktijken kunnen de integriteit ondermijnen van de hele keten voor het leveren van diamanten, met schade voor het vertrouwen van zowel de diamanthandelaars als de consumenten."

Toevallig ontdekt

De woordvoerder van het Antwerpse parket, Ken Witpas, wil alleen bevestigen dat een onderzoeksrechter de oplichting met synthetische diamanten nog onderzoekt. Volgens andere bronnen tast het gerecht in het duister wie de nepdiamanten heeft gemaakt.

De oplichting zou veeleer toevallig zijn ontdekt, omdat diamanthandelaars steentjes van slechts 0,30 karaat - zoals hier het geval was - vaak niet naar een lab sturen, maar ze alleen zelf onder een loep of microscoop houden. Het is dus een vraagteken hoeveel synthetische diamanten de wereld rondgaan als echte, natuurlijke steentjes.